Concurs

Ai lanterna LED la indemana?

             Obligatorie in bagajul montaniarzilor, lanterna LED nu trebuie sa lipseasca nici din casa,unde isi dovedeste utilitatea atat in situatii neasteptate, cat si in activitatile de zi cu zi. Pana sa te confrunti cu o situatie care sa iti puna probleme, lanterna ta o sa fie asezata intr-un dulap sau in magazie, intr-un loc in care sa nu te incurce. Dar dupa o pana de curent serioasa, care te va lasa noaptea fara lumina, moment in care vei gasi cu greu, pe intuneric, o bricheta, un telefon mobil sau o lumanare, o sa o pastrezi, cu siguranta, la indemana.
Ai spune ca lucrurile acestea se intampla rar, dar problema lor este ca te iau pe nepregatite. Becul ars de pe scara blocului sau din fata casei, pana de curent de la miezul noptii, obiectele mici pierdute dupa vreun dulap sau sub pat ( in cazul meu, citirea apometrelor asezate in colturi incomode) sunt cateva dintre neplacerile marunte care pot fi rezolvate usor daca ai o lanterna. Chiar si instalatorul blocului care mi-a batut intr-o dimineata la usa, bombanind ca vecinul de sub mine este inundat, avea in trusa lui de scule o lanterna cu care a inspectat tevile blocului.
Important este sa pastrezi lanterna la indemana pentru ca s-ar putea sa fie intuneric atunci cand ai nevoie de ea. Asa ca, in locul magaziei, al dulapului sau al sertarului ( adeseori in apropierea unor obiecte ascutite) aseaza lanterna langa usa, la fereastra, la cuier sau in trusa de prim ajutor unde o poti gasi chiar daca in casa este intuneric si dezordine.
Producatorii de lanterne au sesizat aceste aspect, de aceea pe langa lanternele profesionale, outdoor, de bicicleta etc au inclus seriile EDC (every day carry), destinate uzului cotidian. Fie ca este vorba de lanterne LED Lenser sau de lanterne Nitecore  seriile dedicate uzului general includ modele usor de manevrat, rezistente, compacte, usoare, cu sursa de alimentare accesibila ( atat ca pret, cat si ca procurare). Sunt lanterne care pot fi folosite cu usurinta de intreaga familie si care se adapteaza oricaror situatii neasteptate. Asta nu inseamna performante scazute. Dimpotriva, aceste serii au autonomie si luminozitate suficienta pentru a depasi situatii de urgenta. In plus, ele au fost permanent imbunatatite si dezvoltate, precum seria MT de la Nitecore ele ajungand sa faca fata inclusiv unor activitati mai “serioase” precum cele de paza sau cautare.