Am fost la Gura Humorului – Mănăstirea Voroneț ( 3 )

Continui detalierea vacanței mele în Bucovina, vacanță de care sunt foarte mândru și vă prezint Mănăstirea Voroneț, primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat.

Înainte de a pleca am făut cunoștiință cu ghidul, care e ghidă 😀 , o fată inteligentă și cunoscătoare a obiectivelor din zonă, angajată a unei companii de turism. Astfel am urcat în mașină după ce ne-am stabilit un traseu de vreo 8 ore încercând să atingem cât mai multe obiective turistice pe care le voi prezenta în postări separate .

Mănăstirea Voroneț este cea despre care toți oamenii au auzit fie și numai prin menționarea culorii specifice , albastru de Voroneț, un albastru care nu poate fi reprodus și despre care încă nu se știe cum a fost obținut de pictorii vremurilor. Pentru cei interesați am fotografiat panoul de prezentare al Mănăstirii întrucât cuprinde informații specifice pe care nu vreau să le reiau în această micuță postare :

DSC_0942DSC_0943

 

 

 

Chiar de la intrarea în Sfânta Mănăstire am fost cuprins de o stare de liniște interioară, o stare de bine care a crescut proporțional cu durata vizitei mele. Ghidul ne-a prezentat Mănăstirea după ce am aflat că Bucovina înseamnă Țara Fagilor. Am fost impresionat de starea bună de conservare a picturii exterioare cu toate că pe partea nordica pictura este foarte afectată de precipitații. De asemenea am aflat pentru prima dată că mănăstirea are o cameră a calendarului ( pronaosul – camera 1 )  pentru a-i educa pe cei neștiutori prin imagini, fiecare din cele 365 de picturi înfățișând un sfânt și reprezentând o zi a anului. Camera a 2-a – gropnița adăpostește mormântul lui Daniil Sihastru și apoi am mai văzut jilțul domnesc și minunatele picturi interioare despre ale căror semnificație Ana – Maria ne-a relatat în amănut, iar eu vă spun că nimic nu e pictat fără semnificație. Am aflat foarte multe informații pe care prin simpla vizită a unui turist neînsoțit de ghid nu le-aș fi aflat.

Mi-a plăcut foarte mult scena Judecății de apoi – plină de simbolistică și pictată pe partea vestică a mănăstirii.

Vă mai spun doar că hramul Mănăstirii este pe 23 Aprilie în fiecare an, de Sf. Gheorghe .P1110250P1110243P1110257

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *