Amenda pentru refuzul de legitimare

Activitatea de legitimare a persoanei reprezintă primul contact dintre polițist și cetățean. Legitimarea şi stabilirea identităţii unei persoane reprezintă măsuri poliţieneşti cu caracter preventiv. Activitățile constau în verificarea actului de identitate sau a datelor de stare civilă furnizate, pentru a se stabili exact identitatea, cetăţenia, domiciliul ori reşedinţa persoanei care face obiectul acestei activități. Odată cu această stabilire se constată și dacă persoana are mențiuni pe numele său. Dacă este urmărită, dacă este căutată pentru a participa la unele proceduri judiciare etc….
Foarte important:
Legitimarea NU doare și nu are rost să fie punctul de purnire a discuțiilor contradictorii dintre polițist și cetățean…..

Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu va fi sancționat, din ianuarie 2020, cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei.
Sancțiunea se aplică în baza Legii 61/1991 R. Până pe 25 ianuarie cuantumul amenzii este cuprins între 100 și 500 lei. O creștere semnificativă a valorii amenzii. De asemenea cetățeanul NU MAI ESTE OBLIGAT să dețină și să prezinte actul de identitate. Este suficient să furnizeze datele de stare civilă necesare stabilirii identității. Această prevedere face parte din modificările actelor normative din domeniul ordinii și siguranței publice realizate prin Legea nr. 192 din 2019.
Sancțiunea este doar pentru cei care nu respectă legea!

Dreptul de legitimare al polițiștilor

Dreptul de legitimare al polițiștilor este prevăzut în Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. La articolul 31 alineatul (1), litera a) să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor, în condițiile prezentei legi; . Astfel este prevăzut după modificarea prin Legea 192/2019, aplicabil din 26ianuarie 2020.

Urmează alte articole pe această temă a celei mai utilizate activități ale Poliției Române – activitatea de legitimare a persoanelor.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *