Boxe active vs. Boxe pasive – ce deosebiri există între ele

Dacă te gândești să achiziționezi un nou sistem audio ar fi indicat să te documentezi în prealabil pentru a vedea ce tip de incinte acustice sunt potrivite pentru tine. Astfel, raportându-te la bugetul de care dispui, la cunoștințele tale tehnice, dar și la experiența pe care o ai în domeniu, alege sistemul audio care te avantajează.

În principiu, există două tipuri de incinte acustice – boxele active profesionale și cele pasive. Să vedem care sunt deosebirile acestora:

Boxe active profesionale

Un sistem de boxe active are o stație încorporată astfel că nu are nevoie de surse externe de amplificare a sunetului. La rândul  său, stația încorporată este prevăzută cu un bloc de preamplificare și de prelucrare a semnalelor audio mici și cu un bloc de amplificator final de putere.

Configurația pe care o are o boxă activă îi conferă sistemului o mulțime de funcții utile precum :

  • una sau mai multe intrări de microfon – ideale pentru Karaoke;
  • posibilitatea de reglaje fine ale sunetelor preluate prin intrarea de microfon;
  • slot USB ce poate reda muzica de pe un stick de memorie;

Un dezavantaj pe care l-am identificat în achiziționarea unor boxe active rezidă în limitarea alegerilor în ceea ce privește amplificatoarele adaptate sistemului audio.

Boxe pasive profesionale

Spre deosebire de incintele acustice active, acestea nu sunt prevăzute cu stație de amplificare a sunetului, așadar au nevoie să fie conectate la o sursă externă de amplificare.

În mod paradoxal, chiar dacă sunt mai accesibile ca preț față de boxele active, utilizarea lor se dovedește a fi de multe ori mai costisitoare decât incintele acustice active. Acest lucru se datorează faptului că eficiența unor boxe pasive profesionale impune achiziționarea unui necesar de echipamente. Astfel, investițiile de multe ori ajung la costuri mult mai ridicate decât achiziționarea unor boxe active.

Boxe active – caracteristici și avantaje

Dacă activezi în domeniul muzicii – fie că deții un club, fie că te ocupi cu organizarea unor evenimente muzicale – festivaluri, concerte etc, atunci cu siguranță vei avea  nevoie de un echipament corespunzător de sonorizare.

Un mare avantaj pe care îl au boxele active constă în configurația lor: având încorporată stația de amplificare nu mai sunt necesare alte echipamente. Astfel, portabilitatea este o caracteristică ce transformă boxele active într-o alegere ideală în special pentru trupele care se află în turnee.

Aceste incinte acustice au amplificatoare și procesare de semnal special concepute astfel încât să asigure o calitate de excepție a sunetului. În cazul boxelor pasive, trebuie să faci singur configurația, iar de multe ori devine dificil să sincronizezi calitatea sistemului de amplificare cu cea a difuzoarelor.

De asemenea, un alt mare dezavantaj pe care îl au boxele pasive rezidă în faptul că în momentul în care stația de amplificare se strică, atunci evenimentul va avea de suferit. Dacă în schimb se strică un amplificator de la boxele active, te poți baza pe funcționarea celorlalte astfel că acest lucru nu îți va afecta evenimentul decât într-o mică măsură, insesizabil pentru cei care nu au expertiză în domeniu.

Dacă ții la calitatea sunetului și vrei ca evenimentele tale să fie reușite, atunci nu ezita să faci investiții într-un sistem de sonorizare potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *