Din Calidor – Paul Goma

A venit luna august si am asteptat pana acum sa pot publica o parere-prezentare a celei mai recente carti lecturate de mine in incercarea de a nu-mi compromite promisiunea ca voi lectura cel putin 12 carti in timpul anului. Prin urmare, cartea cu numarul 8- aferenta lunii august este ~Din calidor – Paul Goma~ .

Paul Goma, s-a nascut la 2 octombrie 1935 in satul Mana, comuna Vatici, judetul Orhei, Romania, este un scriitor și militant anticomunist roman, stabilit la Paris ( 1977 ) si poate cel mai cunoscut contestatar potrivnic regimului comunist- ceausist inca din vremea cand acest regim isi intarea vinele care aveau sa-l faca de neuitat.

Aceasta carte in care Goma retraieste copilaria intrerupta brusc de cel de-al doilea Razboi Mondial nu se lasa afectata prea mult de deflagratie si in ton duios plin de emotie ne prezinta viata micului Goma prea rapid maturizat de greutatile vietii. Se simte un dor mare de casa – scoala, se simte un dor mare de locuri prin aceea ca sunt bine reprezentati in pagini atat oamenii cat si locurile. Descrierea amanuntita dovedeste fara echivoc legatura greu de desfacut pe care scriitorul o are cu locurile copilariei cu toate ca nici dupa schimbarea regimului de la 1989 nu a venit fizic pe aceste meleaguri.

In carte sunt prinse pasaje privind exodul cauzat de razboi, dramele acestuia, prigoana comunista careia familia invatatorului Goma i-a cazut prada si acestea sunt motive suficiente pentru a va indruma ca in doua seri sa cititi cele aproximativ 235 de pagini care pe mina m-au teleportat la Mana si de acolo in toata actiunea reusind sa constientizez multe lucruri nestiute.

5 thoughts on “Din Calidor – Paul Goma”

 1. Domnule Vali Crintea !
  Că ne aduceţi la cunoştinţă împărtăşindu-ne minunat despre scriitura lui PAUL GOMA
  Este un gest deosebit;
  Dar că ajungeţi să-i faceţi doar o scurtă prezentare de genul ăsta :
  „Paul Goma, s-a nascut la 2 octombrie 1935 in satul Mana, comuna Vatici, judetul Orhei, Romania, este un scriitor și militant anticomunist roman, stabilit la Paris ( 1977 ) si poate cel mai cunoscut contestatar potrivnic regimului comunist- ceausist inca din vremea cand acest regim isi intarea vinele care aveau sa-l faca de neuitat.”,
  Este cel puţin dubios, dacă nu chiar Lamentabil.
  Poate merită să reveniţi măcar un pic asupra A ceea ce ar trebui să reprezinte PAUL GOMA în conştiinţa oamenilor,
  mai ales a celor care iubesc Cărţile,
  deci Cuvîntul,
  DECI
  LIBERTATEA !

  • Am ales sa fac o descriere scurta si consistenta tocmai pentru a starni interesul vizitatorilor si acestia sa gaseasca informatii complete pe wikipedia ori site.ul d.lui GOMA, fara ca eu sa le iau copy.paste. eu insumi am citit informatii despre PAUL GOMA si ma bucur ca nu am acceptat doar prezentarea autorului facuta in cartea citita, ceea ce.i indrum pe toti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *