Frezele dentare – printre cele mai populare instrumente stomatologice

Izvoarele și consemnările istorice atestă că civilizațiile străvechi – mai precis, mayașii și incașii – utilizau instrumente de găurire a smalțului dentar. Însă, aceste dispozitive primitive erau confecționate din jad și erau utilizate doar pentru scopuri estetice.

Mayașii obișnuiau să poarte pietre prețioase inserate în spațiile libere a dinților, mai ales în cadrul anumitor ritualuri religioase. Drept mărturie stau descoperirile arheologice efectuate recent care semnalează existența unor dinți umani ce datează de aproape 9000 de ani. Mai târziu, diverse versiuni de freze dentare au fost dezvoltate de către popoarele lumii antice – grecii și romanii.

În anul 1864, a fost proiectat primul model de freză dentară, Erado, care era acționată manual și care era prevăzută cu un mecanism similar unui ceas ce îi permitea o funcționare timp de 2 minute.

Încă de la apariția primelor prototipuri de freze dentare s-a pus accentul pe dezvoltarea lor, astfel că, în zilele noastre, datorită evoluției pe care a cunoscut-o tehnologia, apar modele noi, care facilitează precizia și rapiditatea procedurilor efectuate de către specialiști.

Dacă în trecut, zgomotul produs de frezele dentare era asociat cu cel al unui instrument de tortură, în prezent, frezele dentare moderne au viteze mai mari de 400.000 de rotații pe minut, în timp ce oferă avantajul silențiozității, reducând astfel din disconfortul psihic resimțit de pacient.

Ce sunt, mai exact, frezele dentare?

Obturația cariei dentare precum și lucrările protetice sunt intervenții stomatologice care au nevoie de anumite demersuri de pregătire. În acest sens, se poate utiliza freza dentară – pentru a prepara cavitățile cariei dentare, în primul caz, iar în cel de-al doilea caz, aparatul stomatologic abraziv se folosește pentru a șlefui dinții-stâlpi, cu scopul de a pune coroane sau punți dentare.

De asemenea, specialiștii în stomatologie utilizează frezele dentare pentru a îndepărta depunerile de placă bacteriană de pe suprafața dintelui.

Indiferent de necesitățile pe care le are specialistul – fie că se află în căutarea unor freze dentare extradure sau a unor freze dentare diamantate – magazinele online specializate comercializează astfel de produse.

Așadar, medicul stomatolog poate alege dintr-o gamă variata de freze dentare cu diferite dimensiuni, utile pentru proceduri, în funcție de cazul clinic întâlnit.

Ce tipuri de freze dentare există și ce întrebuințări au

Freze diamantate – se folosesc pentru șlefuirea smalțului sau pentru secționarea ceramicii, iar astfel se îndepărtează structura dentară pentru abrazarea suprafeței.

Frezele extradure – se utilizează datorită abilității lor de reduce structura dentară, folosind părțile metalice și tăioase. Fiind realizate din carbură și fiind alcătuite din două piese – ax și partea utilă – se folosesc pentru a finisa lucrările protetice (pentru șlefuirea dinților, a osului sau a protezelor dentare).

Granulația diamantului și forma capului activ sunt două atribute pe care specialiștii le au în vedere, de regulă, în cadrul procesului de selecție.

Frezele diamantate din prezent pot avea o mulțime de forme – sferică, cilindro-conică cu cap drept sau cu cap rotunjit, conică sau fissure, pară, roată ș.a.m.d.

Printre cele mai frecvent utilizate tipuri de astfel de dispozitive se numără: frezele metalice, frezele dentare diamantate și freze dentare extradure.

Decontaminarea și dezinfectarea frezelor dentare

În timpul intervențiilor stomatologice, instrumentele se contaminează cu agenți patogeni, responsabil de infecții. Tocmai de aceea, specialistul trebuie să asigure un proces de decontaminare,
dezinfectare și sterilizare a instrumentarului.

Autoclavarea și dezinfectarea cu ajutorul unor soluții special concepute pentru astfel de procese se numără printre cele mai utilizate astfel de metode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *