Din Focşani

Îmi place Adrian Cioroianu !

sursa : vranceamedia.ro

Despre CV-ul domnului Adrian Cioroianu chiar nu sunt în măsură să spun ceva și o să mă limitez la realitatea faptului că acesta este actualmente decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București scriitor și publicist. Ieri 23.06.2014 am avut pentru prima dată ocazia de a-l vedea pe viu și nu am ratat întâlnirea petrecând în cel mai util mod aproxomativ 150 de minute cât a ținut acesta o conferință la Ateneul Popular din Focșani pe tema “Războiul care nu trebuia să se întâmple: Marele Război 1914-1918″. Conferința s-a axat pe prezentarea condițiilor social- economice din perioada premergătoare declanșării Primului Război Mondial și astfel am avut ocazia să aflu informații pe care nu le-am citit în cartea de Istorie. De asemenea dl Cioroianu după prezentarea proprie a fost deschis dialogului și urmare a provocărilor din sală ne-a prezentat și alte perioade din istoria României.

Subiectul tezaurului românesc trimis pentru păstrare ( veșnică spun eu ) la ruși a fost dezbătut și împărtășesc ideea domnului profesor potrivit căreia el nu ar mai exista în materialitatea lui, dar asta nu înseamnă că nu avem dreptul de a continua să-l cerem înapoi rușilor.

 După cum am spus conferința m-a îmbogățit, am constatat cu plăcere că erau mulți tineri prezenți și regret să spun că sala nu a fost plină ( eu m-am grăbit să ajung de frică să nu fiu respins din lipsa locurilor ).

Iată câteva adevăruri împărtășite de dl Cioroianu :

”Istoria este făcută de demografie !” – cu referire la pretențiile pe care popoarele, rasele, naționalitățile  le pot ridica asupra unui anumit teritoriu – extrapolați cât vreți ;

” Istoria nu este o știință ! ”,  ”Istoria nu se repetă ”! – idei la care achiesez din convingere !

Despre rîzboi pot spune că a fost prea dureros, 9 milioane de victime e foarte mult !