Carte

Laleaua Neagra – Alexandre Dumas

Un roman frumos, un roman în care dragostea este așezată în realitățile istorice ale anilor 1672-1673. Așa cum titlul inspiră, acțiunea romanului urmărește descoperirea pentru prima dată a unei noi specii de lalele în țara lalelelor – Laleaua neagră acolo unde “ a dispretui florile înseamnă a jigni pe Dumnezeu”. Descoperitorul ei, Cornelius van Baerle nu ar fi putut să o prezinte oamenilor fără ajutorul etapizat pe care i l-a dat Rosa, fiica temnicerului Gryphus- cel care avea grijă de deținutul horticultor. Normal că pasiunea lui Cornelius pentru lalele pierde teren în fața pasiunii nou ivite pentru fiica temnicerului, dar dorința de a oferi lumii o nouă specie de lalea este cea care-i călăuzește acțiunile .

Premiul de o sută de mii de florini oferiți celui ce creează laleaua neagră, dă nastere unui lanț de evenimente. Avem de-a face și cu uzurpatori și cu situații limită de viață și moarte , dar și cu dragostea pură care crește asemenea lalelei dintr-un bulb și devine atât de puternică încât ajunge pe primul loc în simțirile celor doi eroi , detronând pasiunea pentru laleaua neagră.

Romanul este ușor de lecturat, antrenant și pentru că-mi rămăseseră vreo 40 de pagini – exact deznodământul, nu am putut lăsa cartea din mână cu toate că se făcuse ora 00.30 😀 !

Stilul scrierii este cel bine cunoscut al autorului și fără alte comentarii sau indicații, vă recomand să lecturați acest roman care are puterea să prezinte lucruri pozitive, dragostea pentru frumos și dragostea pură beneficiind de un final fericit.