Altele

O invenţie minunată…….

Maşină de spălat rufe sau mai simplu maşină de spălat este o electrocasnică creeată pentru spălarea rufelor. Maşina de spălat foloseşte energia mecanică, energia termică şi acţiunea chimică pentru a curăţa hainele. Energia mecanică este generată de rotaţia cuvei. Energia termică provine din acţiunea apei calde, iar acţiunea chimică este dată de detergenţii folosiţi. Viteză de rotaţie a maşinilor de spălat poate varia între 500 şi 1600 de rotaţii pe minut, sau chiar mai mult, iar tot acest ansamblu de tehnologie face ca femeia modernă să aibă timp să trăiască!
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii şi-au spălat hainele prin cufundarea acestora în apa râurilor şi lovirea acestora de pietre. Primele dispozitive inventate pentru spălarea hainelor au fost grătarele de lemn.In Evul Mediu, spălarea rufelor se realiza cu ajutorul tablei ondulate; pentru curăţare, se apela la un amestec de apă şi nisip, la care, mai târziu, s-a adaugat şi o doză de urină. Iniţial, săpunul a fost produs dintr-o soluţie de grăsime, cenuşă şi calcar şi anumite plante, cum ar fi Saponaria.
În 1858, americanul Hamilton Smith a patentat maşina de spălat rotativă. Deşi avea o formă care semăna cu maşina de spălat modernă, invenţia lui Smith era încă acţionată manual. Prima maşină de spălat acţionată electric a fost inventată în Statele Unite în 1908, modelul Thor fiind brevetat de către Alva Fisher şi introdus pe piaţă de compania Hurley Machine Company of Chicago.
Prima maşină automatică a fost realizată de compania Bendix, abia in 1937.
În Europa, producţia maşinilor de spălat automate nu a început decât la începutul anilor 50.
În 1958 AEG Lavamat a lansat o maşină complet automată. Preţul său era de aproximativ 2.300 mărci germane – echivalentul a patru salarii medii – ceea ce o facea inaccesibilă oamenilor de rând. Modernizarea continua şi producţia la scară industrială a maşinilor de spălat, dar şi diversitatea acestora prin opţiunile pe care le avea a făcut ca acest lucru să se schimbe. Numărul produselor cumpărate a început să crească, ca atare preţurile au început să scadă, iar maşinile de spălat au devenit echipamente standard în majoritatea gospodăriilor.
Oare cunosc adolescentele de azi că pentru spălatul rufelor manual ,din cauza operaţiunilor diferite şi complicate ( încălzirea apei,înmuierea rufelor, spălarea, schimbarea apei , limpezirea, aruncarea apei, stoarcerea şi îndinderea rufelor etc…) femeile îşi rezervau o zi intreagă şi nu mai aveau timp pentru celelalte activităţi gospodăreşti .
Să nu mai spunem că în 2008, Universitatea din Leeds a dezvoltat un model de maşină de spălat care foloseşte doar 280 de mililitri de apă la un ciclu de spălare, maşină care ar putea revoluţiona felul în care funcţionează maşinile de spălat economisind cantităţi uriaşe de apă şi energie.
Cu ce au umplut gospodinele de azi timpul rămas liber după inventarea acestei maşini de spălat ?