Osînda – 1976

Osînda, este un film regizat de Sergiu NICOLAESCU, ecranizare a romanului „Velerim şi Veler Doamne“ de Victor Ion Popa. Distribuția reunește mari actori ai anului 1976, dar și actori care au confirmat ulterior. Dintre aceștia îi menționez pe Amza Pellea– țăranul Manlache Preda, fost ocnaș; Ernest Maftei – cantonierul Petrache Sava; Gheorghe Dinică – Ion, șeful postului de jandarmi; Ioana Pavelescu – țăranca Ruxandra; Sergiu Nicolaescu – procurorul Tudor Marian; Emmerich Schäffer – boierul Leon Pârâianu; Mihai Mereuță – plutonierul de jandarmi Bobincă; Aimée Iacobescu -Magda Pârâianu, soția boierului; Alexandru Dobrescu – judecătorul Elefterescu.

Scenariul spunea povestea lui Manlache Preda, fostul răsculat de la 1907, care revine acasă după 12 ani (zece ani de ocnă şi doi de război). Ocna a fost condamnarea pentru uciderea boierului moștenit de Leon Pârâianu-noul booer gasit pe meleagurile natale. Ajuns acasă și învinuit pe nedrept de asasinarea boierului Leon Pârâianu, el fuge în munţi, alături de Rusanda, dragostea vieţii sale. După moartea acesteia şi a copilului lor, moarte survenită la naşterea pruncului, Manlache cade şi el răpus de gloanţele jandarmului Ion, cel care râvnise, la rândul său, la inima Rusandei.
Platoul de filmare a fost punctul de început al unei aventuri amoroase dintre Amza Pellea și Ioana Pavelescu. Idila a fost recunoscută și asumată de marele actor. Astfel, povestea de dragoste dintre Manlache şi Rusanda, începută pe platourile de filmare, a continuat şi în viaţa reală, cei doi protagoniști trăind o vreme împreună, chiar dacă actorul era căsătorit.
M.a impresionat coloana sonoră şi faptul că filmul a reuşit să mă țină ancorat la acțiune mereu, neintuind ce poate urma. Ținând cond că a fost supus cenźurii anilor săi, filmul chiar este unul de referință pentru cinematografia română. Curios că de la cenźură a scăpat neatinsă scena naşterii în biserică….
Părerea mea este că filmul Osînda merită văzut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *