Polițiștii aflați în serviciu sunt obligați să prezinte ordinul de serviciu?

În această eră a vitezei de transmitere a informației de multe ori se propagă idei greșite. Aceste idei citite pe site-uri obscure sau aflate din știința unora care deseori intră în contact cu organele de poliție aflate în timpul serviciului aduc deservicii oamenilor de bună credință. Aceștia le aud și fără a cerceta încep să și le însușească dandu-le calitate de adevăr total. Una din aceste situații des întâlnite este și aceea privind ordinul de serviciu al polițistului. Prin urmare, vă voi spune dacă ”Polițiștii aflați în serviciu sunt obligați să prezinte ordinul de serviciu”!

Legea nr. 192 din 2019!

La data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019. Aceasta modifică și completează unele acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicare, deci la sfârșitul lunii ianuarie. Întrucât nu mai este mult cred că e bine să redau în integralitate noile prevederi:

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:
dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte;
dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.
Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: ,,Poliția!”

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *