Ai fost la ROSIA MONTANA ?
Este un curent al acestor zile datul cu parerea referitor la chestiuni ce tin mai mult de stat ca unitate administrativa in totalitatea lui si nu tin de interese personale. Cu toate acestea multi se erijeaza in rolul capitanului Planet din celebrul desen animat si incearca sa scape de la pieire mediul inconjurator din zona Rosia Montana cu strigate si tipete de parca ar ajuta la ceva.
Eu nu m-am informat suficient de mult cu privire la impactul pe care exploatarea pe baza de cianuri o are asupra mediului si nu voi emite nicio parere pozitiva sau negativa, insa consider ca doar locuitorii din zona au dreptul sa incline balanta nehotararii si nu cei din Bucuresti, Galati, Constanta, etc pentru ca ei vor fi direct afectati atat de neinceperea exploatarii cat si de inceperea exploatarii si eventuala existenta a lacurilor de cianuri.
Un amic din blogosfera a facut o excursie pana la Rosia Montana pentru o mai buna documentare si a realizat un articol care mi-a placut foarte mult. Eu as obliga pe toti cei care ingroasa numarul manifestantilor anti exploatare sa se duca la Rosia Montana.
Iata si articolul despre care va vorbeam, iar eu pentru a-mi exprima pozitia aleg acest citat in care ma regasesc : ” Ce ne facem însă dacă sutele de milioane de euro care vor merge ca despăgubi către RMGC vor fi tăiaţi de la educaţie şi copiii vor creşte mai needucaţi, mai tembeli şi vor vinde aurul la chinezi iar nepoţii vor avea pe lângă un lac de cianură cu diguri chinezeşti şi nişte părinţi tembeli?” – mentiunea ca se vorbeste deja de 2 miliarde de euro !
De fapt : CÂT COSTĂ AURUL ?
1. Resursele subterane apartin natiunii, nu județului Alba.
2. Patrimoniul si mediul vor fi distruse.
3. Platim doar daca proiectul de lege trece de Parlament (sau daca apare vreo ordonanta de urgenta) pe care consultatul in materie de avocatura al RMGC este mama ministrului Sova.
4. Aurul este doar la suprafata, dar miza este reprezentată de alte metale, netrecute in contract, dar care pot fi folosite fara sa plateasca nimic Gabriel Resources Ltd.
5. De ce sa folosim fondurile europene pe mediu ca sa schimbam zona si sa aplicam directivele, cand putem distruge si lua spagile pentru un proiect in care statul este, pur si simplu, fraierit?
Eu n-am să protestez nici pro nici contra 🙂 dar sunt de acord cu proiectul Roșia Montana, chiar dacă n-am fost acolo.
# ex silentio : eu tot de acord as fi, dar oricum nu ma intreaba nimeni;
#Madalin : Premierul Ponta auzit de mine vorbea de obligatia Romaniei de a plati investitiile + cheltuieli+ despagubiri si tind sa cred ca stie ce spune. Nu cred ca se va gasi vreo instanta care sa traga la raspundere pe cei care au perfectat contractul spre fraierirea Romaniei si nici mare baza in acest balaur- statul roman nu mai pun intrucat mereu a intrat pe mana unor rau intentionati, din pacate.
Daca tot e asa de mare bogatia acelui sol cum se face ca o companie privata are puterea sa organizeze o extragere de minereu( aur sau alte materiale mai valoroase) iar un stat nu reuseste sa faca propria extragere si sa beneficieze 100% de bogatii ? Acesta ar fi trebuit sa fie proiectul adevarat : O exploatare exclusiv efectuata de o companie de stat bine controlata!
Ponta-i paralel. Explicația o vedem din ce în ce mai des.
Privat sau nu, 85% din europarlamentari au votat împotriva mineritului cu cianuri.