Blogosfera Vrancea, Uncategorized

Armand Goşu la Focşani!

În dimineaţa zilei de 04.03.2017, am renunţat la câteva ore pe care le-aş fi petrecut cu familia. Nu săriţi să-mi spuneţi că am greşit, deoarece chiar m-am convins că am ales bine. Am fost prezent în sala mică de la Ateneul Popular Mr. Ghe Pastia din Focşani, la conferinţa susţinută de către dl. profesor Armand Goşu. Îl știam de la televizor din unele emisiuni și pentru cultura mea generală am căutat mai multe informații. Astfel am aflat că dl Goșu este expert în spațiul post-sovietic, și-a dat doctoratul la Moscova, urmărește presa rusă și e la curent cu schimbările. Această menținere updataă a noutăților îi permite să vadă lucrurile în ansamblu și să poate desluși, interpreta mișcările politice. Armand Goșu a studiat istoria, iar acum este conferențiar dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și redactor-șef al revistei 22.
După o prezentare de aproximativ 90 minute pe tema conferinței: ”„Rusia, Ucraina, Moldova: evoluții recente în spațiul estic” a răspuns la întrebări. Din păcate prezența în sală nu a fost așa numeroasă cum mă așteptam. Domnul profesor a găsit scuză zilei foarte frumoase după atâtea luni de iarnă, dar eu cred că în spatele acestei absențe se regăsește de fapt indiferența, neimplicarea și lipsa dorinței de cunoaștere a semenilor. Este inadmisibil ca la un astfel de eveniment să nu fie prezenți cât mai mulți profesori de istorie. Să nu mai vorbesc de tinerii care se tot afișează prin prezența oamenilor politici locali așteptând să le vină rândul la un post eligibil, dar ignorând faptul că trăim vremuri desutl de tulburi din punct de vedere al poziționării țării noastre în realitatea actuală a exprimărilor de forță politică și militară a UE, NATO și a Rusiei.
Normal că a fost dezbătută problema anexării Crimeei și am înțeles că interesul îl reprezenta punctul strategic geografic. Am aflat că potențialul militar al Rusiei este înfricoșător putând atinge ținte aflate la 5.000 de kilometri distanță. Să vedem dacă Rusia reactivează și bazele militare din Cipri, așa cum a reușit în Cuba. Vorbim de un joc de șah la nivel planetar. Am tras concluzia că la un moment dat se va ajunge iar la o împărțire a hărții Europei cu un creion – care sper să nu fie din nou prea gros.
Am fost total de acord cu domnul profesor referitor la faptul că actuala clasă politică din România nu are nicio reacție și nu intră în jocul mișcărilor strategice zonale, fapt pentru care vom ajunge să culegem ce decid alții.
M-a întristat să aflu că între România și Rusia nu mai există de câțiva ani niciun protocol de colaborare, schimb de informații la nivel academic, niciun student român nu poate merge în Rusia pentru a aprofunda studii pe tema Rusiei, în timp ce din alte țări e posibil.

Sunt sceptic în ceea ce privește viitorul democratic al acestei zone a Europei și cred că o cortină de fier se pregătește să cadă!