Altele

Asculta intai !

In urma cu 5 luni am intalnit o persoana care-mi cerea 1 leu- 2 sa-si ia ceva de mancare. Era un om mai inalt decat mine, bun de munca la prima vedere si ceea ce m-a determinat sa-l ajut a fost faptul ca a vorbit cu respect si ca nu era sub influenta bauturilor alcoolice. I-am cumparat ceva de mancare si pentru ca aveam timp l-am incurajat sa-si descarce sufletul afland astfel ca povestea vietii lui Catalin:

Catalin, acum in varsta de 37 ani fara locuinta- adapost si fara loc de munca nu a fost mereu asa. A fost casatorit si chiar are 2 copii minori insa viata lui s-a schimbat in urma cu 12 ani atunci cand si-a prins sotia in propria casa ca il insela cu un vecin cu toate ca aveau copii mici de 5, respectiv 3 ani. Orbit de furie le-a aplicat cate o corectie fizica ambilor amorezi ceea ce i-a adus un proces de lunga durata timp in care si-a pierdut si locul de munca si a strans si datorii la banci. In paralel sotia a intentat divort si partaj dar el neavand bani sa se reprezinte corespunzator a pierdut atat custodia copiilor cat si casa – bun comun primind o suma oarecare drept sulta. Pentru bataile aplicate fostei sotii si amantului ei a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare insa intre timp sotia i-a mai intentat 5 procese penale pentru abandon de familie prin aceea ca nu si-a achitat fata de copii minori pensia de intretinere. Intr-un final dosarele sale i-au adus o condamnare de 2 ani cu executare din care a stat in spatele gratiilor 14 luni de zile pana in urma cu 2 ani. De la data eliberarii nu a mai fost angajat nicaieri si cu toate ca este un sudor calificat in sistemul penitenciar nu s-a putut angaja traind din mila oamenilor si din munca in agricultura zilier.

Consider ca astfel de persoane chiar merita o a doua sansa de la societate, merita incadrate in munca si merita sa nu fie lasate sa rataceasca spre pieire si voi sustine acest punct de vedere mult timp. In viziunea mea sunt persoane care comit unumite infractiuni de o gravitate extrema cu intentie clara si care nu ar mai merita o a doua sansa, dar pedeapsa cu moartea nu mai este aplicabila in Romania iar acest aspect sunt dispus sa-l dezbat prin comentarii la acest articol pentru a nu strica mesajul acestui proiect de integrare a fostilor detinuti, proiect care urmareste scaderea gradului de recidiva a fostilor detinuti.

Suntemprodusulmediului.ro este site-ul unui proiect sustinut de Guvernul Romaniei prin care se urmareste educarea societatii in sensul acordarii celei de-a doua sanse fostilor detinuti care odata eliberati din puscarii nu reusesc sa se incadreze in societate deoarece sunt stigmatizati.
[youtube=http://youtu.be/XjPgZRYQglg]