timp liber

La Moaşte!

Fără să vrem ne.am născut şi am fost botezați în tradiție creştin -ortodoxă, mare parte dintre români!

Sunt de acord cu orice modalitate de a „primi” sau cerceta aspectele care țin de religie atâta timp cât nu se ajunge ca purtat de acest interes, individul să aducă atingere demnității sau drepturilor legale ale altei persoane.

Nu o spun ca pe o laudă, dar eu pe la biserică ajung mai rar, de câteva ori pe an, însă niciodată nu am disprețuit sau ironizat persoanele care au obiceiul de a nu lipsi de la slujbele bisericeşti cu toate că nu fac parte din obişnuinta „audiență” – femeile de vârsta a 3.a.

Astăzi a trebuit să.mi însoțesc familia la Mitropolie la Iaşi, acolo unde este racla cu moaştele Sf. Parascheva. Nu e prima dată când am călcat pragul impresionantului locaş de cult, dar e prima dată când scriu pe blog. În aşteptarea pelerinilor obişnuiți să vină în zilele când e sfânta sărbătoare a Sf. Parascheva- 14 octombrie, noi am găsit curtea aproape goală, iar rândul de aşteptare ieşea din biserică şi continua cam 35 de metri. Am aşteptat şi în 40 de minute, pe foc automat atinge racla.

Ca de fiecare dată, intrat in biserică m.a cuprins o stare de pioşenie şi o linişte superioară simțind parcă istoria locaşului precum şi povestea milioanelor de pasi care mă precedaseră an de an, toți călcați în acelaşi ritm lent.

Recomand celor ce sunt în căutarea unui moment de linişte, să calce într.un locaş de cult, să se lase pătruns de liniştea găsită şi în încerce să.şi pună singuri ordine în gânduri şi tot singuri vor afla calea de urmat în acțiunile viitoare.

Din aceasta vizită am rămas cu cunoştințe de natură istorică referitor la catedrală şi la moaştele donate de Constantinopol (!) ca o dovadă de prețuire a credinței locuitorilor din Moldova!