film

Nunta mută , review al unui film mare

Am avut ieri inspirația să vreau să vizionez un film românesc. Pentru că nu am internet atât de bun încât să mă orientez către site-uri online, am ales youtube. Aici am găsit ” Nunta mută ” un film despre care auzisem vorbindu-se de câteva ori. Auzisem eu că este povestea reală a unei nunți la care nuntașii au fost obligați să nu facă gălăgie. Bleah, spuneam, ce film neinteresant…… Și așa l-am catalogat până acum când i-am dat play. Păi nu puteam eu să-i dau play imediat ce am auzit de el ? De ce a trebuit să aștept atâția ani ? De ce ?

Nunta mută , este o capodoperă a cinematografiei românești!

Nunta mută este un film care surprinde foarte clar acea perioadă a anilor de instaurare a comunismului. O echipă de jurnaliști merg într-o zonă periferică a unui oraș pentru un reportaj despre fenomenele paranormale. Găsind acolo numai femei în vârstă primarul le relatează o întâmplare din anul 1953. Atunci, pe 5 martie, tinerii Mara și Iancu aveau programată petrecerea de nuntă. Ghinionul istoriei se abate și asupra lor deoarece decesul lui Stalin și doliul internațional instaurat îi obligă amânarea ceremoniei. Pentru a nu se strica mâncarea socrul mic decide să aduce invitații în casa căptușită pe interior cu scânduri pentru a nu răzbi spre exterior eventualele zgomote. Alcoolul deschide gurile invitaților după o perioadă în care în casă se auzea fiecare mestecat de mâncare, dar și fiecare flatulență. Astfel nunta mută devine petrecere în toată regula și imediat turela unui tanc sovietic aduce prăpădul. Soldații ridică toți bărbații care vor fi deportați. Mirele își revede mireasa abia după 13 ani…..

Frumoase sunt scenele de dragoste din peisajul rural și modul în care au fost croite personajele. Savuroase sunt și scenele în care mica formațiune de comuniști luptă pentru atragerea de membri…… Viața la țară cu lipsurile ambițiile și intrigile specifice sunt foarte bine redate.

În concluzie este un film pe care cu drag îl recomand celor care simt că au o ”chemare” spre acest gen de filme. Sper doar că vor citi atent această recenzie mult mai bogată în amănunte față de alte recenzii făcute de mine anterior tocmai pentru că e un film special.

Vă asigur că nota 8.0 pe IMDB nu se acordă oricărui film …..
Vizionare plăcută……