Legea

Părerea mea referitor la incidentul Ditrău…

Ditrău – o întâmplare din România zilelor noastre m-a determinat să văd filmul ” 22 iulie „. Despre film pregătesc o postare separată!

Aproape în centrul țării, la Ditrău, localnicii s-au răsculat împotriva a doi cetățeni sri-lankezi. Aceștia au o singură „vină”: au venit să muncească legal în România. Au fost recrutați de agenție de forță de muncă și repartizați la brutăria din localitatea Ditrău. Societatea de panificație a căutat forță de muncă deoarece din zonă nimeni nu a vrut să se angajeze. Astfel a ajuns să recruteze acești oameni care mânați de un salariu de 6 ori mai mare decât în țara lor, au acceptat. Venitul le permite să își întrețină mai bine restul familiei rămasă în țara natală. Venirea acestor cetățeni străini în comunitatea lor i-a scandalizat pe localnici. Aceștia spun că se tem să nu vină și mai mulți pe viitor, atrași de oportunitatea unor venituri incomparabile cu cele din SRI-Lanka. Prin urmare au solicitat angajatorului să îi concedieze, autorităților administrației locale să ia masuri, iar celor doi sri-lankezi să plece. S-a făcut și o adunare „exemplară” cu 300 de participanți, revoltă, nu glumă!

Angajatorul urmare a presiunilor a retras din procesul efectiv de producție cei doi imigranți. De asemenea le-a găsit cazare în altă localitate pentru a de amorsa situația conflictuală. Nu sunt în măsura sa spun dacă a procedat bine sau rău, angajatorul, dar propun un exercițiu simplu de „aducere aminte”. Mai mulți oameni de afaceri din toate zonele țării s-au oferit să ofere acestor străini locuri de muncă. Șanse mai sunt să fie învinse pornirile xenofobe……

După anul 1990, când s-au deschis granițele și în anii care au urmat mulți români au luat drumul pribegiei…….

Au ajuns în țări străine clandestin , nu angajați prin programe de recrutare a forței de muncă…..

Culmea este că și un număr însemnat de locuitori din Ditrău sunt plecați și acum la muncă în țări străine….

Ditrău, învățăm și noi ceva sau vrem egalitate doar cu cei mari ?