Uncategorized

SEO – o investiție sigură, cu rezultate vizibile în vânzări

Dacă ar fi să aleg un cuvânt care să cristalizeze esența ultimelor decenii,  aș spune „dinamism”. Toate lucrurile au început să se miște rapid spre forme și direcții nu doar neașteptate, ci chiar neimaginate în unele cazuri. Internetul a fost principalul catalizator al transformărilor multor domenii, dar și un factor determinant pentru apariția altora.

Marketingul a fost unul dintre sistemele complet remodelate de Internet. Despre activități comerciale putem vorbi de la începuturile umanității, însă marketingul e un concept mai degrabă legat de evoluția canalelor mass-media. Facilitarea accesului la consumatori a creat premisele dezvoltării de tehnici și strategii de vânzare care, adresându-se unui public mult mai mare,  și-au demonstrat eficiența și au dus la creșteri spectaculoase ale profiturilor.

Desigur, Internetul a schimbat mult regulile jocului. De la pliante publicitare și reclame TV, s-a ajuns la metode de tipul SEM sau optimizare SEO. Poate aceste acronime nu spun nimic unui consumator, dar pentru un start-up (şi nu numai) sunt strategiile de dezvoltare cele mai accesibile.

SEO versus SEM

SEM este acronimul pentru Search Engine Marketing, iar SEO pentru Search Engine Optimization. Şi, în ciuda faptului că amândouă au ca nucleu Google, sunt două strategii de promovare în online complet diferite. În cele ce urmează, voi analiza pe scurt pe ambele metode.

Voi începe printr-o analogie. Vom privi siteurile ca pe o proprietate imobiliară. SEO este echivalentul pentru un credit ipotecar. Fiecare bănuț cheltuit pe optimizare SEO reprezintă creștere pe termen lung şi dezvoltarea brand awarness-ului printre consumatori. Este un proces de durată, dar ţinteşte spre calitate. Google își perfecţionează constat algoritmii de analiză a rankingului pe SERP (search engine results page), urmărind plusul de valoare pe care îl aduce site-ul tău. Cu alte cuvinte, e ca şi cum ai plăti o rată, dar peste ceva timp, apartamentul este al tău.

De cealaltă parte, avem SEM, care seamănă mai mult cu o chirie: plăteşti pentru a folosi temporar spaţiu de publicitate cu scopul de a câştiga trafic pe moment. Există beneficii pe termen scurt, care se concretizează în creşteri considerabile de vizibilitate. Dar investiţia nu se îndreaptă spre businessul tău, ci tot bugetul este „înghiţit” de „proprietarul” Google. Şi dacă în viață de zi cu zi opțiunile depind de factori pe care nu-i putem controla, în atreprenoriat deciziile trebuie să vizeze obținerea celor mai bune rezultate pentru businessul respectiv.

Care sunt beneficiile SEO în detrimentul SEM?

Avantajul principal al SEO este că nu încetează niciodată să producă efecte. O campanie SEO bine gândită şi executată se bazează pe link building. Pentru Google, profilul de backlinkuri al siteului analizat este cea mai expresivă imagine. Pe baza acestora, concomitent cu alți factori precum ancorele din text sau sursa linkului, se stabilește un ranking.  Un aspect care nu trebuie neglijat este şi vechimea backlinkului, care în această situaţie se aseamănă cu vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai valoros. Prin comparaţie, SEM nu produce niciun link. Toate legăturile spre siteul businessului tău vor fi doar în spații publicitare. Şi toate vor dispărea după încetarea campaniei SEM, neaducând niciun fel de beneficiu pe termen lung.

În plus, o campanie SEO nu doar că ajută creșterea firească a businessului în online, dar şi slăbește competiția. În promovarea online, lupta cea mai mare se dă pentru primul loc în SERP. Un studiu realizat de  Cornell University demonstrează că 56,36% dintre click uri se opresc la primul rezultat al căutării pe Google, a doua poziție atrăgând atenția a doar 13,45%. Cu alte cuvinte, ajungând natural pe prima poziție în SERP pentru keyword urmărit va redirecționa o cotă semnificativă de potențiali clienți spre afacerea ta. Partea cea mai bună este că redirecționarea vine de la concurență. Așadar, este o situaţie în care câștigi din dublă perspectivă.

Un alt aspect important este că SEO se concretizează în creșterea traficului organic. Linkbuildingul în sine este o resursă inepuizabilă din acest punct de vedere. Să zicem că un site sau un blog popular scrie despre afacerea ta. Utilizatorii vor ajunge la tine fără să treacă printr-un motor de căutare. Şi e un tip de promovare online pe care deși îl plăteşti doar o dată, va genera trafic ori de câte ori va atrage atenția unui utilizator. Pe scurt, clickuri (aproape) gratis.  Aproape deoarece plăteşti pentru publicarea linkului. Nu aşa stau lucrurile şi în cazul SEM, unde vei fi taxat pentru fiecare click dat pe anunţul tău. Nici nu se mai poate pune problema de trafic rezidual.

SEO este o investiţie în propria afacere, nu în publicitate

Şi să nu uităm de SEO on-page, o parte esenţială a unei campanii. Optimizarea siteului afacerii tale nu doar că ajută la rankingului pe SERP, dar va aduce un plus de valoare şi businessului în sine. Un site la cele mai înalte standarde de funcționalitate şi de design  își va demonstra utilitatea atât în promovarea online cât şi în profituri. Deși investești în marketing, investești concomitent în însăși esența businessului tău.

În concluzie, SEO şi SEM sunt ambele strategii de marketing eficiente. SEO are dezavantajul de a fi mai pretențios, cu ghilimelele de rigoare. Însă după ce înlături vălul de mister din jurul procesului de optimizare, beneficiile devin clare. SEM are locul său în lumea marketingului online, dar SEO este o investiţie care ar trebui să aibă prioritate pentru orice antreprenor care își dorește să își dezvolte businessul pe Internet.