Legea

Un altfel de Moș Nicolae !

În dimineața zilei de 6 decembrie 1949, de Sfântul Niculae se deschidea experimentul Pitești :
”- Cum îndrăznești, banditule, să înjuri un gardian ? ( întrebă Țurcanu )
Stupoare în celulă. În secunda aceea de tăcere uimită, ca la un semnal, fiecare dintre reeducatorii lui Țurcanu se aruncă asupra prietenului cel mai bun de până atunci și se încinge o bătaie generală.
Pe celular se auzea vacarm, țipete, deodată un zgomot de geam spart…….
…….
Deținuții, în pielea goală, au fost obligați să se întindă pe culoar, direct pe ciment și timp de peste o jumătate de oră au fost bătuți așa cum se toacă bucăți de carne, de către gardieni înarmați cu răngi de fier și cu bâte. După aceea trupurile lor însângerate au fost târâte înapoi în celulă și puse la dispoziția reeducatorilor care asistaseră la spectacol. Decalajul de forțe astfel obținut era zdrobitor. Reeducarea putea să înceapă. ”
V-am redat mai sus două pasaje din cea mai recentă carte citită de mine -” FENOMENUL PITEȘTI – Virgil Ierunca” în care este tratat acel experiment de tristă amintire în stil memorialistic. Nu este prima carte pe care o citesc pe tema închisorilor comuniste și a ororilor ce s-au petrecut în aceste închisori în perioada 1946- 1964 când s-a produs amnistia generală, dar tot am rămas profund marcat de noile dezvăluiri, de maleficitatea lui Țurcanu și mai ales a autorităților care i-au permis și chiar l-au sprijinit să o aplice. Am văzut și câteva documentare pe tema prigonii comuniștilor și sigur voi continua să studiez acea perioadă neagră în care comunismul s-a instalat provocând și călcând pe cadavre.
Cred că indiferent de ceea ce ne dorim, de cadourile pe care le așteptăm la primele ore ale dimineții, nu ar strica să știm că acum 65 de ani tortura era cheia reușitei comuniștilor. La Pitești, închisoare construită de Armand Călinescu pentru legionari, tortura a întrecut orice limite înternaționale, a înregistrat o nouă valență care nu s-a mai repetat niciodată în lume – reeducarea malefică – transformarea victimei în călău, a schingiuitului în schingiuitor, a torturatului în torturator…..
Să nu uităm că au fost oameni demni care au plătit cu viața pentru idealurile lor, dar și oameni care nu puteau scăpa nici prin suicid de ororile de la Pitești dintre anii 1948- 1952!

P.S. cine dorește să citească online are aici cartea, iar la Procesul comunismului mai multe documente despre aceste orori, cine o vrea împrumut și e din Focsani să spună, deși nu știu câți mai sunt interesați de realitatea anilor instaurării regimului comunist !